fbpx
031-360-797   info@lotos-svetovanje.si
031 360 797   info@lotos-svetovanje.si
031 360 797   info@lotos-svetovanje.si
  • Post author:

Ena izmed temeljnih razlik je v izhodišču zodiaka oz. ozvezdja. Zodiak je pas, znotraj katerega rotira Sonce – v enem letu opravi celotno pot okoli zodiaka, gledano z gledišča Zemlje. Zahodna astrologija uporablja tropski zodiak oz. ozvezdje in za svoje izhodišče vzame točko, v kateri se nahaja Sonce na prvi pomladni dan. Torej prvo znamenje zodiaka (Oven) se vedno začne na prvi pomladni dan.

Jyotish pa za izhodišče vzame trenutek, ko se Sonce nahaja na 0° zvezde Ašvini in v tej točki je vedno začetek znamenja Ovna.

Vendar pa Sonce ni vsako leto na isti točki zodiaka na prvi pomladni dan. Položaj Sonca se namreč vsako leto zamakne za cca. 50 sekund. V 2000 letih (takrat sta se nazadnje ujemala tropski in sideralni zodiak – slednjega uporablja Jyotish), razlika znaša že skoraj 30°, kar je že skoraj eno celo znamenje zodiaka.

Torej Jyotish za izračun uporablja dejansko sliko neba v trenutku rojstva.

Druga temeljna razlika je v izhodišču branja same astrološke karte.

Zahodna astrologija daje poudarek na znamenje, v katerem se nahaja Sonce v trenutku rojstva. Sonce potrebuje približno en mesec, da se pomakne v naslednje znamenje.

Jyotish za izračun znamenja upošteva ascendent oz. točko, ki se v trenutku rojstva nahaja najbolj vzhodno na obzorju. Ascendent se menja na približno 2 uri.

Torej osnova za analizo in branje rojstne karte je v Jyotishu ascendent, v zahodni astrologiji pa Sonce.

×
×

Cart