fbpx
031-360-797   info@lotos-svetovanje.si
031 360 797   info@lotos-svetovanje.si
031 360 797   info@lotos-svetovanje.si
  • Post author:

Kakšna je trenutna planetarna situacija skozi vpogled vedske astrologije djotiš? Ne pozabimo, da se le ta razlikuje od zahodne astrologije, zato planeti skozi djotiš v tem trenutku domujejo v drugih znamenjih kot skozi tolmačenje zahodne astrologije.

Januarja sem že pisala o prehodu Saturna v znamenje kozoroga. Prav tako sem pisala o tem, da prihaja čas preobrazbe, čas rušenja starega oz. vsega, kar nam ne služi več, vsega, kar je potrebno na novo postaviti, rušenje vsega, kar ne stoji na zdravih temeljih … To pa ni vedno prijetno, pravzaprav je lahko zelo boleče, ko se moramo uzreti vase in si priznati, kaj vse stoji na trhlih temeljih in to porušiti, da bomo lahko gradili na novo, gradili zdravo jedro.

Dogodki, ki smo jim priča so zelo obsežni, dramatični, a nas nekako usmerjajo vase, priložnost imamo pogledati, kaj je tisto, kar je v življenju res pomembno. V takih situacijah kaj hitro ugotovimo, da vse tisto, kar se nam je še včeraj zdelo življenjskega pomena, danes sploh ni več pomembno. Na nek način se preobražajo vrednote, smisel našega vsakdana, življenje, ki ga živimo.

Pisala sem tudi o tem, da je Saturn družbeni planet, ki vpliva na družbo globalno in ustvarja red, kjer ga ni. Če želimo ustvariti red, se vedno najprej ustvari dodaten kaos. Pomislite, kako izgleda, ko se spravimo pospraviti prostor, ki nam služi zgolj kot odlagališče stvari, ki jih v tem trenutku ne potrebujemo. Ne moremo reči, da imamo v takšnem prostoru red, čeprav navzven, torej zgolj navidezno, lahko deluje, kot da ga imamo. Ko se lotimo pospravljanja, moramo najprej vse izvleči ven. Ustvarimo totalen kaos, ne vemo več, kaj sploh imamo in kje, ne vemo več, kje se sploh lotit pospravljanja in kako. Nato počasi začnemo, korak za korakom, pregledamo, kaj vse je tu, kaj še potrebujemo, česa več ne, kaj bomo zavrgli, kaj pospravili, na novo uredili, zložili itd. Na podoben princip torej deluje Saturn, ko pravi, da je potrebno ustvariti red. Marsikaj na ravni držav in sveta kot celote se bo skozi kaos »izvleklo iz omare«. Marsikje se kaže, kakšno je dejansko stanje, kaj je potrebno popraviti, urediti ali pa zavreči. Saturn se nahaja v ozvezdju Utarašada, ki daje globoke duhovne uvide, želi duhovni razvoj in išče izključno resnico, hkrati pa vpliva na vpetost in vpliv posameznika na svetovna dogajanja. Torej dogajanje v tem trenutku je globalno, a je vsak posameznik vpet v ta dogajanja in ima tudi vpliv nanje!

Od 26. 2. 2020 imamo obdobje Kalasarpa joge. To je čas, ko so vsi planeti »ujeti« med Severni in Južni Lunin vozel, torej se vsi planeti nahajajo med Rahujem in Ketujem. Tako kot so planeti na nek način ujeti, tako se v tem obdobju lahko povečuje občutek globalne ujetosti. Kalasarpa pomeni kača časa in na nek način vpliva na dogodke usode, na dogodke, ki jim ne moremo ubežati. Pod tem vplivom imamo lahko občutek močno zmanjšane svobodne volje. Kalasarpa bo trajala do 28. 5. 2020, z vmesnimi prekinitvami, ko Luna, kot najhitrejši planet, izstopi iz primeža Luninih vozlov. Kačo časa vodi Rahu oz. Severni Lunin vozel, ki je planet preobrazbe oz. sprememb, planet nepričakovanih dogodkov, tudi epidemij, planet zmedenosti, naglice, tragedij, neobičajnosti, nervoze, panike, strahu, dvomov, razdvojenosti, pa tudi gibljivosti, uspeha, inteligence, vzdržnosti, neustrašnosti.

Rahu in Ketu pravzaprav nista planeta, temveč matematični točki presečišča poti Lune in Sonca. Rečemo jima tudi planeta senc in kot taka tvorita karmično os, torej sta nosilca karme in karmičnih lekcij.

Rahu se trenutno nahaja v ozvezdju Ardra (do 22. 4. 2020), Ketu pa v ozvezdju Moola, v katerem ostaja vse do 19. 9. 2020, ko iz znamenja Strelca prestopa v znamenje Škorpijona. Gre za dve ozvezdji, ki poudarjata preobrazbo. Ardra skozi uničenje ponuja velike lekcije, veliko učenje. Ardra uničuje vse, kar nam ne služi več, vse kar je za nas nekoristno, s tem ponuja priložnost za novo rast in razvoj. Seveda gre skozi takšno preobrazbo težko brez trpljenja in razočaranja, saj vsaka sprememba za nas predstavlja izgubo, ljudje se namreč močno vežemo na zemeljski svet in vsako odvezavo razumemo in občutimo kot izgubo.

Ozvezdje Moola, v katerem se nahaja planet Ketu (nosilec prekinitev, ločenosti, nevezanosti), pa predstavlja korenine. Torej želi, da prodremo do samih temeljev bivanja, želi da se odvežemo od materialnega sveta (ne pomeni, da ne smemo uživati materialnih dobrin, gre le za to, da nanje nismo navezani, da vemo in spoznamo, kaj je v življenju zares nujno in pomembno in kaj ne). Da bi lahko naredili odvezavo, nam je ljudem včasih potrebno nekatere stvari vzeti, stvari moramo izgubiti, da lahko spoznamo, brez česa v resnici lahko živimo. Vrača nas torej k pravim temeljem in nas duhovno preobraža.

In če pogledamo trenutno dogajanje, se dogaja ravno to. Na novo spoznavamo temelje, na novo prevetrujemo lastne vrednote, na novo ustvarjamo in rangiramo lastne prioritete. Na podlagi tega, bi morda lahko predvidevali, da se bo situacija pričela počasi umirjati po 22. 4. 2020, a preobražali in postavljali nove temelje bomo najmanj do septembra, ko Ketu vstopi v znamenje Škorpijona, ki je prav tako znamenje sprememb, preobrazb – a o tem kdaj kasneje.

Če pogledamo planet Jupiter se trenutno še nahaja v znamenju strelca skupaj s Ketujem. Skupaj ravno tako silita v učenje, spoznavanje duhovnih resnic, prinaša duhovne uvide.

Se pa Jupiter konec meseca premakne v znamenje kozoroga, kjer ostane do konca junija 2020. V tem znamenju se Jupiter ne počuti dobro in ne more izraziti svoji dobrih lastnosti. Takšno postavitev smo imeli nazadnje leta 2008 in 2009, v času gospodarske krize in recesije. Najbrž ni potrebno biti jasnoviden, da nam je vsem jasno, da trenutna situacija prav tako prinaša za seboj gospodarsko krizo. Jupiter se konec junija vrne nazaj v znamenje Strelca, kjer ostane do druge polovice novembra tega leta.

Planet Mars 22. 3. 2020 prestopi v znamenje kozoroga, kjer je izjemno močan. Mars je bojevnik, njegovo energijo lahko izkoristimo za boj k doseganju cilja. A pozor! Mars je lahko tudi izjemen uničevalec, zato je pomembno, kako ga bomo kot posamezniki izkoristili – ne pozabimo namreč, da smo vsi del kolektivne zavesti in da vsi ustvarjamo in prispevamo k njej.

Naj za konec omenim še poravnavo Jupitra in Marsa, ki se bo zgodila v prihodnjem tednu v ozvezdju Utarašada v znamenju Strelca. Jupiter je planet modrosti, Mars planet borbe, skupaj se bosta poravnala v ozvezdju, ki je usmerjeno na uspeh, na resnico, na storiti pravo stvar. Torej zaupajmo poklicanim in sebi samim, da bomo z modro borbo postopoma premagali težave, se obrnili k pravim vrednotam in se odločimo, da jim bomo sledili tudi, ko bo najhujše mimo. To je namreč temeljna lekcija, temeljno učenje trenutnega dogajanja.

Objem,

Andreja

×
×

Cart