fbpx
031-360-797   info@lotos-svetovanje.si
031 360 797   info@lotos-svetovanje.si
031 360 797   info@lotos-svetovanje.si
  • Post author:

Ne. Djotiš dejansko ni primeren za vsakogar.  Vsakdo se sicer svobodno lahko odloči za svetovanje, kar pa vsekakor ni garancija, da bo s svojo odločitvijo zadovoljen. Navadno sicer ljudje ne doživljajo, da je njihova odločitev »napačna«, navadno trdijo, da je storitev tista, s katero so nezadovoljni oz. da djotiš ni dovolj dober ali djotišini (djotiš svetovalec), ki so ga izbrali ni dovolj dober.

Djotiš je orodje, ki pomaga osvetliti lasten odnos do različnih področij življenja in nam daje uvide, kaj pri sebi spremeniti, predrugačiti, preseči da se ne zatikamo več v lekcije, ki smo si jih zadali na naši poti. Cilj in smisel je, da nam ponudi uvid, kje oz. na katerih področjih smo se ujeli, z namenom, da z zavestnim delom začnemo spreminjati sebe, lastne ujetosti in posledično svoje življenje. Osebno svetovanje je vedno zastavljeno v obliki dvosmerne komunikacije, tako se lahko osredotočimo na področja, ki so v tem trenutku za osebo aktualna, lahko se pogovorimo o poti, ki jo je oseba že prehodila, o lekcijah, ki jih je že ozavestila, o področjih, ki bi lahko bila boljša, pa niso, ker oseba ni vlagala vanje ipd. in tako ugotovimo, kje so še ujetosti. Oseba lahko s pomočjo djotiša prepozna, kje na poti osebnega razvoja se nahaja. 

Naša natalna karta je “potencial” v trenutku rojstva in ker ljudje nismo marionete v rokah usode, seveda vplivamo z našimi odločitvami na potek našega življenja in naše prihodnosti, in tako se naše delovanje, doživljanje, življenje lahko odvije v eno ali v drugo smer. Naše odločitve, svobodna volja vplivajo na razvoj dogodkov – ni vseeno, ali bomo na cesti zavili levo ali desno – naša odločitev, na katero pot bomo šli, nas bo pripeljala do različnih ciljev. In tako je tudi v našem življenju – ni vseeno, kakšen odnos bomo gojili do sebe ali do partnerja, posla, zdravja … V kolikor bomo zavestno in odgovorno pristopili k odnosu, bodo rezultati seveda drugačni, kot če bomo v odnosu (bodisi do sebe, posla, partnerja, denarja, zdravja itd.) delovali zgolj na podlagi trenutnih vzgibov, če ne bomo prevzemali lastne vloge in odgovornosti za življenje.

V slednjem je ključ – v prevzemanju odgovornosti za lastno življenje. Djotiš nas torej opremi na katerih točkah se moramo poglobiti vase, v svoje delovanje, čutenje, doživljanje, odzivanje in s tem seveda prevzeti odgovornost. Nikakor pa djotiš ni napovedovanje prihodnosti, »šloganje«, prav tako ni čudežna paličica, ki bi odgnala vse naše težave stran. Djotiš je pokazatelj globin naše duše, tudi naše podzavesti, pokaže nam, kje se naše delo na sebi prične. Ali nadaljuje. In nadaljuje. In dlje kot se nadaljuje v večje globine se spuščamo. In s tem postaja naše življenje vedno bolj osvobajajoče.

Pa smo se ljudje v resnici sposobni, željni soočati z globinami svoje duše? Kakor kdo.

Soočanje z globinami svoje duše pomeni ozavestiti, občutiti, priznati vsa čustva, čutenja, doživljanja, odzivanja, ki so v nas. In ta niso vedno samo »lepa« oz. niso tisto, kar so nas naučili, da je lepo in dovoljeno. V globinah naše duše ni samo radost, veselje, sreča, iskrenost, toplina, lepota … V globinah naše duše se nahajajo tudi jeza, bes, maščevalnost, zavist, privoščljivost, hladnost, sebičnost, preračunljivost, kritičnost …

Si upamo ta čustva prepoznati v nas? Si jih priznati? Jih v resnici začutiti? Zavestno začutiti? In se nato z njimi odgovorno soočiti? Poizkusite – neverjetno osvobajajoče je! Pa si upate? Saj namreč vse to skrbno prikrijemo, potlačimo v globine, saj so nas naučili, da je vse to čutiti »grdo«, »nespodobno«, »nepopolno«, »sramotno«, »pokvarjeno«, mi pa vendarle težimo k popolnosti! A vendar se premalokrat zavemo, da popoln dan ustvarjata tako dan kot noč, tako svetloba kot tema – šele oboje skupaj ustvarja celoto. Šele ko se soočimo z vsemi temi čutenji, ko si jih priznamo, lahko začnemo proces odgovornega odzivanja na svet, okoliščine, druge, nase.

Vse to nam pomaga osvetliti djotiš. Osvetliti. Pot naprej pa je zopet pot vsakega posameznika, ali bo to sprejel in ali bo s tem nekaj naredil.

Da ponovimo naslovno vprašanje; ali je djotiš za vsakogar?

Ne. Djotiš ni za ljudi, ki niso v resnici pripravljeni prevzeti polne odgovornosti za svoje življenje. Ni za ljudi, ki se ne zmorejo soočiti z lastno »temo«. Ni za ljudi, ki iščejo čarobne paličice, čudežne metode in orodja, ki bodo namesto njih odpravile vse njihove težave in jim posule cvetje na preostanek življenjske poti, da bodo živeli srečno do konca svojih dni.

Djotiš je za iskrene iskalce sebe, ki iščejo načine, kako spreminjati sebe in ne svet okoli njih.

×
×

Cart